Meer ongelukjes op nieuwe speelplaats

Een compleet nieuwe speelplaats met nieuwe speeltoestellen, dan wordt het er vast ook veiliger op! Een logische en breed verspreide gedachte. Toch blijkt uit de praktijk dat vaak juist op nieuwe speelplek of een nieuw speeltoestel in de eerste periode een verhoogd aantal ongelukjes  plaatsvindt. Onderzoek wijst uit dat kinderen het fantastisch vinden om de grenzen op te zoeken, wat wij als volwassenen omschrijven als risicovol spel. Hoe komt dit?

VEILIG SPELEN

Een nieuwe speelplaats moet veilig zijn. Dat staat voorop. Maar als er zoveel ongelukjes gebeuren, is het dan wel veilig? Juist wel. Als uw plein door een deskundig bedrijf is ontworpen en gerealiseerd, zijn in ieder geval de volgende zaken op orde: 1. De speeltoestellen bevatten de nieuwste en veiligste technologie. 2. De valafstanden zijn doorgerekend en de valdempende ondergrond met veiligheidsgras is daarop aangepast. 3. Ook de afstanden tussen de verschillende toestellen zijn zorgvuldig berekend.  Natuurlijk is de speelplaats goedgekeurd.

Daarnaast zijn er nog veel andere manieren om een veilige speelplek te creëren. Denk aan het scheiden van leeftijden, het zorgvuldig inrichten en vormgeven van looplijnen en het zorgen voor voldoende speelaanleidingen voor elk type kind.

ONGEVALLEN

Hoe kan het dan dat ondanks het bovenstaande op nieuwe speelplekken in de eerste periode toch relatief vaak kleine ongevallen voorkomen? Dat komt door een combinatie van verschillende factoren.

De eerste tijd willen vaak teveel kinderen bepaalde speeltoestellen tegelijkertijd uitproberen. Door die drukte is er meer kans op ongevallen. Ook gebruiken kinderen de toestellen in het begin soms overenthousiast.

Een andere reden voor het verhoogde aantal ongevallen op de nieuwe speelplaats is dat kinderen nog moeten wennen aan hoe ze de speeltoestellen kunnen gebruiken. Kinderen proberen uit hoe snel ze over die evenwichtsbalk kunnen rennen en met hoeveel tegelijk je van de glijbaan af kunt. Tijdens het uitproberen van de toestellen gaan kinderen wel eens over de grens en gebeuren er ongelukjes.

HOE KUNT U ONGELUKJES VOORKOMEN?

Door een aantal simpele tips toe te passen vermindert u het risico op breuken en andere ongewenste ongevallen.

Als eerste is het goed om bovenstaande aan de kinderen uit te leggen. Dat alle kinderen weten dat andere kinderen ook willen spelen en dat ze voorzichtig met elkaar moeten omgaan.

Daarnaast kan het helpen dat de eerste week/twee weken wat ouders toezien op het spelen. Zij kunnen de jonge kinderen helpen met de nieuwe toestellen. Zo leren alle kinderen hoe gebruik te maken van de geplaatste speeltoestellen.

Schroom niet om advies te vragen bij een van onze medewerkers. info@vaneespeeltoestellen.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.